sobota, 15 marca 2014

Zdrowa i ekspresowa sałatka z brokułami, pomidorkami koktajlowymi i chorizo

Hiszpanie są fanami bagietek, zwłaszcza tych pszennych. Gdy zbliża się czas sjesty, ulice przepełnione są przechodniami z papierowymi torebkami, z których wystają długie pachnące bagietki. Na początku sama z wielką ochotą zajadałam się białym pieczywem, jednak gdy do każdego możliwego posiłku serwowane są kawałki pszennego pieczywa, mówisz stop. Nie dla śniadania, obiadu i kolacji z białym pieczywem (na inne cudem trafiłam jedynie w Lidlu). Pierwszym krokiem jest luch, składający się warzyw, których jest tu pod dostatkiem. Dziś szybka ale pyszna i zdrowa sałatka, którą zrobię nie raz!




Przepis na 1 porcję:
5 listków ulubionej sałaty
1 mała marchewka
4 cienkie plasterki chorizo (można zastąpić suszoną kiełbaską lub wędzoną szynką)
Pół średniego brokuła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pietruszki
Sól do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
5 pomidorków koktajlowych

Czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, gałązki brokuła płuczemy i kroimy na drobne kawałki, podsmażamy. Przekrajamy pomidorki na cztery, chorizo kroimy na paseczki, dodajemy do brokułów i podsmażamy kilka minut, dodajemy sól i słodką paprykę. Ja lubię warzywa w półsurowe, dlatego trzymam je na patelni maksymalnie 10 minut, jeśli lubicie miękkie proponuje dolać odrobinę wody i poddusić pod przykryciem.
Gdy uzyskamy odpowiednią dla Nas miękkość warzyw, na dużym talerzu rwiemy liście sałaty, obieramy i trzemy marchewkę i dodajemy zawartość patelni, polewamy łyżeczką oliwy, posypujemy pietruszką i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz