środa, 26 marca 2014

Lekki makaron ryżowy z tuńczykiem i pomidorami

Wyjazd na wymianę zagraniczną jest doskonałą okazją do poznawania ludzi z całego świata. Jest to świetna szansa, żeby dowiedzieć się czegoś o zagranicznej kuchni. Ostatnio miałam przyjemność zjeść prawdziwe tortille przyrządzane przez meksykanów i zajadać się pastą przyrządzaną przez włoszkę. Rozmawiam także z argentynką na temat jest ulubionych dań z bananów od słodkich deserów po zupy. Każdy zakątek świata kryje tyle nowych przepisów i niekończących się inspiracji, że już planuje kolejne wycieczki w nowe miejsca w poszukiwaniu nowych potraw i smaków!
Dziś przepis na lekki makaron ryżowy z tuńczykiem i pomidorami, w sam raz na dużą porcję dla głodnych w czasie przerwy na lunch.

 


Duża porcja dla 1 osoby:
*50 g tuńczyka w oliwie
2 małe marchewki
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść posiekanej świeżej pietruszki
Sól do smaku
50g makaronu ryżowego
Kilka kropel soku z cytryny

*jeśli macie świeżego - najlepsza opcja pod słońcem, jeśli nie, unikajcie puszek i szukajcie takich zamkniętych w stoiku, różnica w smaku jest zadziwiająca!




Czosnek obieramy i podsmażamy na oliwię, dodajmy marchwie pokrojona na cieniutkie krążki, dodajemy kilka łyżek wody, aby marchewka się poddusiła do miękkości. Kroimy pomidory w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy tuńczyka, sól i połowę pietruszki. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy gaz, czekamy aż pomidory, zaczną się rozpadać, na końcu sprawdzamy czy ilość soli jest wystarczająca.
Wstawimy wodę i wrzątek wlewamy do głębokiej miski, makaron ryżowy zostawiamy pod przykrycie ok. 1 minut. Gdy będzie miękki, odcedzamy go na sitku i dokładamy do sosu. Mieszkamy dokładnie składniki, na koniec skrapiamy makaron kilkoma kroplami soku z cytryny a resztę pietruszki używamy do dekoracji na talerzu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz