poniedziałek, 18 listopada 2013

Podsmażany brążowy ryż z szałwią i wędzonym łososiem

Przedstawiam prosty przepis na podsmażany ryż, jeden z moich ulubionych. Świetnie smakuje z warzywami, ale ostatnio dodałam do niego kawałki wędzonego łososia i pietruszkę. Efekt smakowy jest nie do opisania! Gorący ryż, połączony z łososiem nabiera niesamowitego smaku. Całość jest świetnym przykładam dania z serii na wynos. Przepis jest prosty i nie sposób później oprzeć się połączeniu szałwii i ryżu!



Składniki:
(na jedną porcję)

100 g brązowego ryżu
1 jajko
łyżka oliwy
kilka listków, najlepiej świeżej szałwii
sól do smaku
1 łyżeczka kurkumy
plaster wędzonego łososia
pieruszka



Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, uważamy, aby go nie rozgotować, najlepszy nadaje się al dente,
jajko roztrzepujemy i podsmażamy na teflonowej patelni, gdy uzyskamy konsystencję jajecznicy, dosypujemy ryż i energicznie podsmażamy, dodajemy oliwę, sól, szałwię i kurkumę,
dokładnie łączmy wszystkie składniki i zmieszamy gaz, podsmażamy kilka minut.
Ryż wykładamy na talerz, na wierzch układamy kawałki łososia, ozdabiamy pietruszką i gotowe!
Pięknie wygląda na talerzu, ale też szybka i pyszna przekąska na wynos!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz