sobota, 16 listopada 2013

Bakaliowe babeczki z miodem i sokiem z grejpfruta

Przepis z serii bardziej dietetycznych, bez masła i cukru z mąką orkiszową. Można dodawać dowolną mieszankę bakalii, daktyle czy morele sprawią, że będą one jeszcze słodsze. Proponuję piec je w silikonowych foremkach, ponieważ ciasto przykleja się do papieru do pieczenia. Jeśli nimi nie dysponujecie polecam posmarować papierową foremkę olejem ryżowym lub oliwą.



Składniki:
(12 babeczek)

moja mieszanka składała się z garści:
suszonych śliwek
suszonej żurawiny
rodzynek
migdałów
orzechów włoskich 
dodałam także łyżkę zmielonych ziaren siemienia lnianego

200g mąki orkiszowej
sok z jednego grejpfruta
2 łyżki miodu lipowego
2 kieliszki wódki
4 jajka



Bakalie drobno siekamy i wrzucamy do garnuszka, dodajemy sok i miód i interesowanie mieszkamy do momentu rozpuszczenia się miodu, odstawiamy do wystygnięcia.
W między czasie oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę.
Gdy mieszanka bakali miodu i soku wystygnie, dodajemy roztrzepane żółtka, delikatnie mieszkamy aby następnie połączyć całość z pianą z białek.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę, na koniec dolewamy wódkę. Jeśli boicie się zakalca, możecie dodać łyżeczkę proszku do pieczenia, ja staram się używać go jak najmniej.
Rozlewamy do foremek i babeczki lądują do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min, jeśli po tym czasie, zaczynają się zbyt rumienić, przykrywamy babeczki metalową prostokątną blaszką i obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około 25 minut.
Po upływie czasu przekrajmy jedną babeczkę i sprawdzamy czy się dopiekła. Idealne do porannej kawy!

1 komentarz: