niedziela, 20 października 2013

Rozgrzewające dyniowe placuszki z rozmarynem i kurkumą

Wielkimi krokami zbliża się do nas Halloween, dlatego wszystkie kulinarne blogi, wręcz eksplodują od nieskończonych możliwości i sposobów przyrządzania dyni. Od tego oglądania nie mogłam się opanować i skusiłam się w sklepie na kawałek smakowitej pomarańczowej dyni. Z punktu widzenia mojej grupy krwi to warzywo nie jest dla mnie wskazane, jednak to małe odstępstwo raz na rok nie powinno był wielkim przestępstwem, dlatego, dziś prezentuję wam przepis na pyszne placuszki na słono.


Składniki na 8 średnich placków

1/4 dużej dyni
2 listki laurowe
1/3 łyżeczki kurkumy
sól
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 cebulki
2 łyżki oliwy z oliwek
5 kopiastych łyżek orkiszowej mąki
1 jajko


Z dyni wycinamy pestki i miąższ, obieramy i kroimy na małe kawałki,
cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oliwie w granku,
wrzucamy dynię, podsmażamy chwilę,
dodajemy przyprawy, sól i zalewamy wodą,
gotujemy, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać.
Odstawiamy do przestygnięcia, dodajemy mąkę i jajko,
mieszamy i odstawiamy na chwile,
rozgrzewamy patelnie, formujemy placki (najlepiej na beztłuszczowej patelni) i rumienimy z obu stron.

Rozgrzewające placki zjadamy, maczając je w kefirze z odrobiną bazyli.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz