piątek, 18 października 2013

Orkiszowe placuszki z bananem i jagodami goji


Mąka orkiszowa podbiła moje serce, dlatego wykorzystuję ją gdzie tylko mogę. Dziś przepis na przepyszne orkiszowe paluszki, które są idealnym pomysłem na śniadanie w leniwe weekendowe poranki. Mnie posłużyły jako obiad na słodko, bo nie mogłabym doczekać aż do śniadania. Przedstawiam przepis na 3 sztuki:

Składniki

4 łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki kefiru
2 łyżki wody
1 jajko
garść jagód goji lub innych suszonych owoców (żurawina, rodzynki itp.)
banan (najlepiej dojrzały)

Rozbijamy jajko do miski i roztrzebujemy je,
dodajemy mąkę, kefir i wodę,
dokładnie mieszamy,
dodajemy garść suszonych owoców,
rozgrzewamy patelnie(najlepsza będzie naleśnikowa),
formujemy za pomocą łyżki trzy dorodne placuszki,
pieczemy do zarumienienia z obu stron,
kroimy banana w plasterki, polewamy kefirem i rzucamy kilka owoców dla ozdoby.

Do tego kubek kawy i tak zaczęty dzień z pewnością będzie udany!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz