środa, 30 października 2013

Krem selerowo-ziemniaczany z rozmarynem

Dzisiaj przepis na zupę selerowo-ziemniaczaną, która jest pyszna, sycąca i na dodatek bardzo zdrowa. Gdy raz posmakowałam ziemniaków z rozmarynem nie mogę przestać łączyć tych dwóch składników. Do takiego rodzaju kremów można dodać pyszne grzanki podpiekane na patelni z niewielką ilością czosnku. Przedstawiam przepis na 2 duże porcje.


Składniki:
1 mały seler
2 ziemniaki
1/2 cebulki
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
1/2  łyżeczki rozmarynu
oliwa z oliwek
sól do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki majranku
natka pietruszki (najlepiej świeża)

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę,
cebulkę z oliwą i czosnkiem chwilkę szklimy, później dorzucamy resztę warzyw,
energicznie mieszamy przez chwilę, dorzucamy przyprawy,
zlewamy wodą, gotujemy aż zmiękną.
Wyjmujemy listki laurowe, miksujemy blenderem lub widelcem (jak w moim przypadku), dekorujemy pietruszką.


Zmieniłam nazwę bloga na foodidesign, wcześniejsze zdjęcia, mają link do starej nazwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz