środa, 1 stycznia 2014

Delikatne ciasto z marchewką, jabłkiem i rodzynkami

Nowy rok zawsze przynosi nowe nadzieję. Dla mnie to nowe zapasy energii do pracy, cele i motywacja do działania. Jaki nowy rok, taki cały rok, więc nie może zabraknąć nowego wpisu. Po świątecznych wypiekach i daniach, przepis jest lekki, zdrowy, jednak delikatnie słodki. Polecam piec na podłużnych, gumowych formach, wtedy wydaje mi się, że zajadam mniejsze kawałki i dzięki temu pochłaniam mniej kalorii. Trochę to naiwne, ale czasem nie potrafię odmówić sobie kilku dodatkowych kawałków przyjemności.




Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki syropu bio orkiszowego
1/2 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki przemielonego siemienia lnianego
1 szklanka startego jabłka
1 szklanka startej marchewki
½  szklanki posiekanych rodzynek
30 ml oleju ryżowego
2 jajka



Mąkę, proszek, siemię oraz przyprawy, dokładnie mieszamy w misce.  Starte jabłko i marchewkę, łączymy z syropem i olejem. Łączymy wszystko w jednolitą masę. Roztrzepujemy jajka i dodajemy do masy. Przelewamy ją do gumowej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez około 35 do 40 minut. Polecam zjadać z podwójną porcją serka z modem i rodzynkami. Palce lizać!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz