sobota, 2 listopada 2013

Podpłomyki na słono, czyli domowa tortilla z warzywami i sosem musztardowm

Tak jak obiecałam podpłomyków ciąg dalszy, przepis z wczoraj, tylko tym razem inne pieczenie i dodatki. Gdy rozwałkujemy ciasto na większe, okrągłe kawałki, wielkością przypominające naleśniki, podpieczemy z dwóch stron, efektem stanie się ciasto przypinające tortille. Ważne jest aby odpowiednio je rozwałkować. Nie może być zbyt grube, ponieważ zanim dopiecze się środek, spali się spód, zbyt cienkie ciasto może się nie dać przewrócić na patelni i całe połamać.


Moje przykładowe dodatki:
sałata lodowa
feta
papryka

równie dobrze możemy dodać:
pomidory*
kukurydzę*
czerwoną fasolkę
kurczaka* lub indyka
ogórek
cebulkę

(*produkty niewskazane dla grupy krwi B)



Ekspresowy sos musztardowy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy miodowej
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka soku z cytryny

Proponuję jeszcze do tego listki bazylii lub pietruszki.

Oliwę z musztardą mieszamy w kubeczku,
dodajemy wodę, cytrynę, dodatkowe zioła, dokładnie mieszamy.


Upieczone podpłomyki układamy na talerzu, dodajemy warzywa, polewamy sosem,
następnie zwijamy jak naleśnika lub jemy jak pizze czy hamburgera (może być ciężko zapanować nad kawałkami wypadających warzyw).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz