środa, 27 listopada 2013

Orkiszowo-szpinakowo domowy burger z sałatą i papryką

 Miałam ochotę jak warzywnego burgera od jakiegoś czasu, dlatego mając połowę opakowania szpinaku, postanowiłam zrobić placuszki w formie pięknej kanapki! Świetnie smakuje i nieziemsko prezentuje się na talerzu!
Wykorzystałam z drugą  połowę szpinaku i przyrządziłam w ten sam sposób jak w poprzednim przepisie.

Składniki:
(1 porcja)

do przygotowanie szpinaku:
150g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek

gdy podsmażymy szpinak dodajemy:

4 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka siemienia lnianego
jajko
szczypta soli

farsz:
sałata
papryka
może być także feta lub inne ulubione dodatki


Szpinak łączymy z mąką, roztrzepanym jajkiem, solą i siemieniem.
Dokładnie mieszamy, 
na rozgrzanej beztłuszczowej patelni formujemy 3 dorodne placki i podpiekamy z obydwu stron,
placki przekładamy na talerz, faszerujemy dodatkami i na wierzch wbijamy wykałaczkę!
Można polać ulubionym sosem, smacznego!

1 komentarz: