Miałam ochotę jak warzywnego burgera od jakiegoś czasu, dlatego mając połowę opakowania szpinaku, postanowiłam zrobić placuszki w formie pięknej kanapki! Świetnie smakuje i nieziemsko prezentuje się na talerzu!
Wykorzystałam z drugą połowę szpinaku i przyrządziłam w ten sam sposób jak w poprzednim przepisie.
Składniki:
(1 porcja)
do przygotowanie szpinaku:
150g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
gdy podsmażymy szpinak dodajemy:
4 łyżki mąki orkiszowej
1 łyżka siemienia lnianego
jajko
szczypta soli
farsz:
sałata
papryka
może być także feta lub inne ulubione dodatki
Szpinak łączymy z mąką, roztrzepanym jajkiem, solą i siemieniem.
Dokładnie mieszamy,
na rozgrzanej beztłuszczowej patelni formujemy 3 dorodne placki i podpiekamy z obydwu stron,
placki przekładamy na talerz, faszerujemy dodatkami i na wierzch wbijamy wykałaczkę!
Można polać ulubionym sosem, smacznego!
Bardzo smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuń