sobota, 26 października 2013

Ryżowo-warzywne kuleczki na sałacie

Dzisiaj prosty, ale dobrze wyglądający obiad. Sama nie raz się przekonałam, że estetycznie podane jedzenie nie tylko lepiej nam smakuje, ale cieszy oko. Dzisiaj moja interpretacja ryżu z warzywami.




Składniki

100 g ryżu
1/2 małej cukini
1/4 czerwonej papryki
kilka gałązek brokuła
sól
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
3-4 listki szałwii
kilka liści sałąty lodowej
natka pietruszki do ozdoby (najlepiej świeża, ja użyłam suszonej)

Gotujemy, wodę i wrzucamy ryż do garnka (najlepiej z rana zalać ryż gorącą wodą, po takiej kąpieli po kilku godzinach, szybciej się gotuje),
myjemy i obieramy warzywa, kroimy w kostę i wrzucamy na patelnie z oliwą,
podsmażamy, dodajemy soli i przypraw,
ugotowany ryż odstawimy z gazu dodajemy warzywa, delikatnie mieszając je w garnku,
przygotowujemy talerze, rwiemy liście sałaty i układamy na talerzu,
bierzemy małą filiżankę i nakładamy łyżką ryż z warzywami i niczym babkę z piasku układamy na sałacie,
posypujemy pietruszką i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz