Dziś przepis na lekki makaron ryżowy z tuńczykiem i
pomidorami, w sam raz na dużą porcję dla głodnych w czasie przerwy na lunch.
Duża porcja dla 1 osoby:
*50 g tuńczyka w oliwie
2 małe marchewki
2 średnie pomidory
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Garść posiekanej świeżej pietruszki
Sól do smaku
50g makaronu ryżowego
Kilka kropel soku z cytryny
*jeśli macie świeżego - najlepsza opcja pod słońcem, jeśli
nie, unikajcie puszek i szukajcie takich zamkniętych w stoiku, różnica w smaku
jest zadziwiająca!
Czosnek obieramy i podsmażamy na oliwię, dodajmy marchwie
pokrojona na cieniutkie krążki, dodajemy kilka łyżek wody, aby marchewka się
poddusiła do miękkości. Kroimy pomidory w kostkę i dorzucamy na patelnię.
Dodajemy tuńczyka, sól i połowę pietruszki. Przykrywamy pokrywką i zmniejszamy
gaz, czekamy aż pomidory, zaczną się rozpadać, na końcu sprawdzamy czy ilość
soli jest wystarczająca.
Wstawimy wodę i wrzątek wlewamy do głębokiej miski, makaron
ryżowy zostawiamy pod przykrycie ok. 1 minut. Gdy będzie miękki, odcedzamy go
na sitku i dokładamy do sosu. Mieszkamy dokładnie składniki, na koniec
skrapiamy makaron kilkoma kroplami soku z cytryny a resztę pietruszki używamy
do dekoracji na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz