Składanki:
(4 porcje)
1/4 dużej główki surowej kapusty
2 średnie marchewki
1 cebula, najlepsza będzie delikatna dymka
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sól
Najbardziej czasochłonnym elementem jest szatkowanie kapusty. Ja bardzo lubię drobno posiekaną, tak samo jak cebulę. Dlatego właśnie od tego zaczynamy. Gdy uporamy się z tymi dwoma składnikami wrzucamy je do miseczki.
Obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce, dodajemy oliwę, cytrynę i sól do smaku.
Dokładnie mieszamy i odstawimy na ok.15 minut, aby smaki się przegryzły.
Serwujemy do obiadu lub na kolację z pysznym orkiszowym pieczywem!
Oryginalny sos jest zwykle na mazie majonezu, maślanki czy musztardy, ale dla mnie sok z cytryny i oliwa świetnie pasują bez zbędnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz