Składniki
100 g ryżu
1/2 małej cukini
1/4 czerwonej papryki
kilka gałązek brokuła
sól
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki kurkumy
3-4 listki szałwii
kilka liści sałąty lodowej
natka pietruszki do ozdoby (najlepiej świeża, ja użyłam suszonej)
Gotujemy, wodę i wrzucamy ryż do garnka (najlepiej z rana zalać ryż gorącą wodą, po takiej kąpieli po kilku godzinach, szybciej się gotuje),
myjemy i obieramy warzywa, kroimy w kostę i wrzucamy na patelnie z oliwą,
podsmażamy, dodajemy soli i przypraw,
ugotowany ryż odstawimy z gazu dodajemy warzywa, delikatnie mieszając je w garnku,
przygotowujemy talerze, rwiemy liście sałaty i układamy na talerzu,
bierzemy małą filiżankę i nakładamy łyżką ryż z warzywami i niczym babkę z piasku układamy na sałacie,
posypujemy pietruszką i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz